The Undertaker

Wikipedia

Ohjattu sivulta Undertaker
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Undertaker
The Undertaker on noussut köysille tekemään old school -liikettä Heidenreichin kanssa.

Mark William Calaway (s. 24. maaliskuuta 1965 Houston, Texas[1]) on yhdysvaltalainen showpainija. Hänet tunnetaan myös yhtenä maailman kuuluisimmista painijoista. Calaway tunnetaan parhaiten kehänimellään The Undertaker suom. haudankaivaja, hautausurakoitsija. Undertaker on pituudeltaan noin 210 cm[2] ja painaa 136 kiloa.

Undertakerin lopetusliikkeet ovat tombstone piledriver (vastustajan nostaminen pää alaspäin rintakehää vasten polvilleen hyppääminen), last ride (vastustajan nostaminen jalkovälistä olkapäille ja selkä edellä lattiaan paiskaaminen) ja Hells Gate (vastustajan pää kaulaan asti jalkojen väliin ja itseä kohti vetäminen päästä). Tällä hetkellä Undertaker on palannut kehään. Storylinen mukaan The Undertaker olisi erotettu WWE:stä, mutta tosiasiassa näin ei ole. Hän sai pojan ja sitä myötä jäi lomalle. Undertakerilla on myös jonkinlainen loukkaantuminen, polvivamma, joka tuli Tables, Ladders and Chairs -ottelussa Edgeä vastaan.

Sisällysluettelo

[piilota]

[muokkaa] Ura

[muokkaa] World Championship Wrestling

The Undertaker aloitti uransa vuonna 1985 pienissä promootioissa. Hän keräsi sillä rahaa ja yritti läpimurtoa merkittävämpiin piireihin. Vuonna 1986 hän aloitti Jerry Lawlerin United States Wrestling Associationissa ja nousi nimellä The Master of Pain promootion tähtikaartiin. Vuonna 1989 Callaway pääsi NWA:han, jossa paini noin vuoden. Callawayn hävittyä erään ottelun NWA päätti olla uudistamatta sopimusta.

[muokkaa] World Wrestling Entertainment

Callaway siirtyi WWF:ään (World Wrestling Federation), joka myöhemmin muutettiin WWE:ksi. The Undertaker otteli ensimmäisen ottelunsa WWE:ssä vuonna 1990 Survivor series -ottelussa, jossa hän tuli kehään mustissa vaatteissaan, ja kun hän riisui hatun, muut ottelijat kehässä pelästyivät. Ensimmäinen ottelu päättyi selvästi Takerin Tag-Team-joukkueelle. Taker ei ole koskaan urallaan luovuttanut otteluissa, vaan on hävinnyt ainoastaan kahdella tavalla, selätyksellä ja diskauksella vaikkakin taker hävisi yhden submission matsin CM Punkia vastaan vaikkei luovuttanut.

The Undertaker aloitti uransa vuonna 1990 salaperäisenä paholaisena, mutta 1990-luvun lopulla hänen gimmickinsä vaihtui nahkaan pukeutuneeksi paholaiseksi. Undertaker piti vuosituhannen alussa yllään biker-gimmickiä ja saapui kehään usein Harley Davidson -moottoripyörällä. Tuolloin Undertaker otteli pari merkittävää ottelua, kuten Ric Flairia ja The Rockia vastaan. Gimmick kuitenkin vaihtui feudissa Kanea vastaan, ja WrestleMania XX:ssä Taker palasi WWE:en tauon jälkeen ja kukisti Kanen.

Undertaker tunnetaan muun muassa WrestleManian voittoputkestaan, jossa hän on otellut 18 kertaa voittaen kaikki ottelunsa. Hänet muistetaan myös feudeista Kanen, Randy Ortonin, Mick Foleyn sivupersoonan Mankindin ja Triple H:n kanssa ja siitä, ettei hän ole koskaan hävinnyt luovuttamalla luovutusliikkeessä. Nimellä The Undertaker hän debytoi World Wrestling Federationissa (nyk. WWE) vuoden 1990 Survivor Seriesissä, jossa hän voitti Koko B. Waren näyttävällä tombstone piledriver -lopetusliikkeellä. Vuosi ensiottelunsa jälkeen hän voitti ensimmäisen WWE:n mestaruutensa legendaariselta Hulk Hoganilta Ric Flairin sekaannuttua otteluun.

Vuoden 1994 Royal Rumblessa Undertaker kohtasi Yokozunan casket-ottelussa, jossa on tavoitteena saada vastustaja hauta-arkkuun ja arkun kansi kiinni. Undertaker hävisi ottelun, kun 10 otteluun kuulumatonta painijaa puuttui ottelun kulkuun. Tämän jälkeen Undertaker piti tauon ja palasi sen jälkeen hieman erilaisella 'gimmickillä', hahmolla.

Hänen tunnetuin ottelunsa on luultavasti hänen ottelunsa Mick Foleytä vastaan vuoden 1998 King of the Ring-tapahtumassa Hell in a Cellissä. Ottelussa Mick Foleyn olkapää ja leuka menivät sijoiltaan ja hän sai aivotärähdyksen Undertakerin heitettyä hänet alas häkin katolta kahdesti, ensimmäisellä kerralla selostajanpöydän läpi ja toisella kerralla häkin katon läpi kehään. Vuonna 2001 hän voitti Diamond Dallas Pagen King Of The Ring -tapahtumassa. Undertaker hallitsi ottelua lyömällä DDP:tä jatkuvasti. Lopulta DDP lähti areenalta karkuun, ja Undertaker voitti ottelun.

Vuoden 2004 WrestleManiassa Undertaker kohtasi jälleen "velipuolensa" Kanen, jonka voitti ja sai 12-0 WrestleMania-tililleen.

WrestleManiassa 2006 Undertaker kukisti Mark Henryn. Sen jälkeen Undertakerilla oli pitkä feudi The Great Khalin kanssa, joka päättyi Takerin voitettua Khalin Last Man Standing-ottelussa.

Undertaker voitti vuonna 2007 jokavuotisen Royal Rumble -tapahtuman ja alkoi tavoitella Batistan maailmanmestaruus-vyötä. Huhtikuussa hän kohtasi Batistan WrestleMania 23:ssa World Heavyweight mestaruudesta ja voitti ottelun tullen uudeksi maailmanmestariksi ja saaden myös täyteen WrestleManian viidentoista voiton putken. Mestaruuskausi jäi kuitenkin lyhyeen, kun hän toukokuussa puolusti mestaruuttaan Batistalta Steel Cage-ottelussa ja voitti tämän ottelun. Ottelun jälkeen Mark Henry hyökkäsi hänen kimppuunsa. Sen jälkeen Edge (mr. Money in the Bank) käytti salkkunsa mestaruusotteluun The Undertakeria vastaan Edge teki Spearin ja selätti hänet. The Undertaker otteli seuraavan kerran Maailmanmestaruudesta Marraskuussa 2007 Hell in Cell -ottelussa jälleen kerran mestariksi noussutta Batistaa vastaan. Batista kuitenkin voitti ottelun Edgen autettua häntä. Batistan ja Edgen kohdatessa maailmanmestaruus-ottelussa The Undertaker sotkeutui väliin katkerana Edgelle, ja Teddy Long määräsi ottelun jälkeen The Undertakerin, Batistan ja Edgen kohtaavan maailmanmestaruudesta kolmiottelussa Armageddonissa. Edge käytti ottelussa apunaan Major Brotherseja ja nousi uudeksi maailmanmestariksi.

Vuonna 2008 Royal Rumblessa The Undertaker tavoitteli voittoa saadakseen maailmanmestaruusottelun WrestleManiaan. Ottelussa Taker oli ensimmäinen kehässä, ja kesti yli puoli tuntia, kunnes toisena tullut Shawn Michaels pudotti hänet sweet chin musicillla. Tultuaan pudotetuksi Taker iski pettymyksestä vihaisena Snitskyn Legdropilla selostajapöydän läpi. Helmikuussa Undertakerin head-hand clock muuttui karmivaksi triangle chokeksi. Sillä iskulla hän voitti Big Daddy V:n eräässä Smackdownissa ja seuraavalla viikolla veljensä Kanen kanssa joukkueottelussa Big Daddy V:tä ja Mark Henryä vastaan pakotti Henryn luovuttamaan heitettyään ensiksi Kanen kanssa Big Daddy V:n kaksois-Chokeslamillä pois kehästä. No Way Outissa hän otteli Elimination Chamber ottelussa ja voitti ottelun saatuaan maistaa Khali Bombin, Celtic Crossin, Players Bootin ja Batista Bombin. Undertaker selätti Batistan tombstonella ja pääsi Wrestlemaniaan. Hän kävi sen jälkeen Edgeä ja Major Brotherseja vastaan Steel Cage -ottelun, jossa muita osallisia olivat toisensa WrestleManiassa kohtaavat Ric Flair ja Shawn Michaels. Edge voitti pakoon pääsyllä. Itse mestaruusottelussa Taker iski Edgeä chokesslamilla, last ridellä ja tombstonella, mutta Edge selvitti kaikilla kolmella. Itse hänen kuristusotteensa (hells gate) tehosi viimeinkin, ja The Undertakerista tuli uusi maailmanmestari.

Undertaker voitettuaan Edgen WrestleMania XXIV:ssä

Undertaker tuli hyvästelemään eläkkeelle lähtevän "Nature Boy" Ric Flairin Wrestlemanian jälkeisessä Raw'ssa. Edge sai itselleen uusintaottelun maailmanmestaruudesta, jossa jälleen joutui toteamaan gogoplatan ylipääsemättömäksi. Ottelun jälkeen Edge kuljetettiin paareilla pois. Vickie Guerrero otti The Undertakerilta tämän World Heavyweight Championship -vyön, ja laittoi samalla Undertakerin Triangle Choken "pantaan" ja uhkasi, että Undertaker vielä käyttäisi sitä, hän joutuisi maksamaan. Vickie pyysi Undertakeria tuomaan vyön hänelle, mutta Undertaker ei tuonut, joten Vickie pyysi Great Khalia hakemaan vyön, mutta Undertaker kuitenkin tyrmäsi Khalin ja teki hänelle triangle choken. Sitten Ryder ja Hawkins tulivat hakemaan vyötä ja ryöstivät Undertakerilta hänen vyönsä. Judgment Dayssa Undertaker ja Edge taistelivat vyöstä kolmatta kertaa perättäin, ja Taker oli vähällä voittaa ottelun. Mutta Voiton hetkillä Vickie Guerrero tuli keskeyttämään ottelun ja vyö jäi hyllylle. Myöhemmin Undertaker kohtasi Edgen One Night Standissa, jossa panoksena oli mestaruus tai lähtö WWE:stä. Vaikka Undertakerin voitto oli jälleen lähellä, toiveet katosivat, kun Major Brothers, Chavo Guerrero ja Bam Neely hyökkäsivät Undertakerin kimppuun ja varmistivat näin Edgelle mestaruuden ja Undertakerin lopettamisen.

Undertaker palasi odotettua aiemmin, kun Vickie suuttui Edgelle ja sanoi tälle ottavansa Undertakerin takaisin Smackdowniin. Undertaker palasi SummerSlam-PPV:ssä 17. elokuuta 2008, jossa hän voitti Edgen Hell in a Cell -ottelussa. Ottelun jälkeen Undertaker huomasi, että Edge pystyi vielä liikumaan ja päätti palata häkkiin. Siellä hän heitti Edgen tikapuilta chokeslamilla kehän läpi. Kehään syntynyt reikä syttyi vielä tuleen Undertaker alkoi feudata Big Show’n kanssa. Undertaker oli tulossa noutamaan Vickien, joka oli kehässä Big Show’n kanssa. Big Show alkoi kuitenkin hakkaamaan Undertakeria ja Vickie pelastui. No Mercyssä Big Show voitti Undertakerin tyrmäyksellä. Viimein Cyber Sundayssa The Undertaker hoiteli Big Show’n Last man standing -ottelutyypissä gogoplatallaan. SmackDownin Halloween jaksossa Undertaker otteli Chavo Guerreroa vastaan casket-ottelun. Big Show puuttui otteluun, mutta Undertaker selvisi hänestä. Undertaker teki vielä Chavolle chokeslamin ja tombstonen, minkä jälkeen hän vieritti Chavon arkkuun.

Seuraavassa SmackDownissa Undertakerille oli sovittu ottelu Vladimir Kozlovia vastaan, ja jos Kozlov voittaisi hän pääsisi WWE mestaruus-otteluun Survivor Seriesiin. Ottelu päättyi kuitenkin Kozlovin voittoon DQ:lla(diskauksella), kun heel-turnin tehnyt Jeff Hardy sekaantui otteluun lyömällä Kozlovia tuolilla

14. marraskuuta 2008, jälleen SmackDownissa Undertakerilla oli ottelu Jeffiä vastaan Extreme Rules ottelutyypissä. Pitkän taistelun jälkeen Jeff Hardy päätti ottaa tikapuut kehän alta. Vähän ajan päästä Jeff hyppäsi tikapuiden yli tehden Undertakerille Leg Dropin, jonka jälkeen hän selätti Undertakerin. Ottelun jälkeen Vickie Guerrero ilmoitti Jeff Hardylle, että jos hän voittaisi seuraavassa SmackDownissa Triple H:n, Survivor Seriesissä käytävä ottelu HHH:n ja Kozlovin välillä WWE Championshipistä, muuttuisikin Triple Threat ottelutyypiksi samasta vyöstä. Jeff on siis nyt tehnyt heel-turnin ja hänellä onkin ihan uusi kasvonaamio.

Survivor Series 2008:ssa, Undertaker voitti Big Show’n casket match ottelutyypissä. Undertaker on osallistumassa Royal Rumbleen ja hänestä esiteltiin promovideo jossa hän uhoaa voittavansa Royal Rumblen ja lähtevänsä ECW tai World heavyweight-mestaruuden perään. Eli jos hän voittaa hän lähtee Smackdownista Rawiin tai ECW:eehen. Undertaker karsiintui Elimination Chamber otteluun joka oteltiin WWE mestaruudesta. Hänet kuitenkin eliminoitiin viimeisenä Triple H:n toimesta. Undertaker sai Wrestlemaniassa vastaansa Shawn Michaelsin joka voitti Vladimir Kozlovin karsinta ottelussa. He kohtasivat WrestleManiassa ja hienon ja pitkän, yli 30 minuuttia kestäneen ottelun jälkeen Undertaker selätti Shawn Michaelsin toisella Tombstone Piledriverilla ja sai 17-0 tililleen.

Undertaker World Heavyweight mestarina

Undertaker joutui sairauslomalle pari viikkoa myöhemmin sairastuen sikainfluenssaan. Hän palasi Summerslamissa ja hyökkäsi CM Punk:in kimppuun. Seuraavassa Smackdownissa Teddy Long ilmoitti, että CM Punk kohtaa Undertakerin uudessa Breaking Point PPV:ssä Submission ottelussa World Heavyweight mestaruusvyöstä. Breaking Pointissa Undertaker oli jo saanut Punkin luovuttamaan hells gaten, mutta Long saapui sisääntulo rampille ja ilmoitti että ottelu alkaa uudelleen koska Hells Gate oli kielletty. Lopulta CM Punk voitti Undertakerin, vaikka Undertaker ei missään vaiheessa luovuttanut. Seuraavassa Smackdownissa Long pyysi anteeksi Undertakerilta. Seuraavassa Hell in a cell PPV:ssä The Undertaker voitti Punkin ja lunasti itselleen World Heavyweight vyön.Voiton jälkeen taker säilytti vyönsä fatal-4-way ottelussa batistaa,rey mysteriota ja cm punkia vastaan. Taker voitti cm punkin submission ottelussa jossa oli sama tuomari ja teddy long oli cm punkin kulmauksessa. Takerin voitto kulku jatkui survivor seriesissä jossa hän voitti Chris Jericho ja Big Shown. TLC:ssä Batistan olisi pitänyt voittaa mutta Theodore Long perui ottelun tuloksen ja käynnisti sen uudelleen joka johti Undertakerin voittoon. Royal Rumble 2010:ssä Undertakerillä oli matsi Rey Mysteriota vastaan. Undertaker voitti Mysterion Last Ridella.Elimination Chamberissa Undertaker menetti tittelin Chris Jericholle kun Shawn Michaels sekaantui otteluun ja teki Sweet Chin Musicin Undertakerille.

WrestleMania 26:ssa Undertaker kohtasi Shawn Michaelsin Streak vs. Career (Undertakerin WrestleMania voittoputki vastaan Michaelsin ura) matsissa jonka hän voitti ja samalla siis lopetti Shawn Michaelsin WWE uran.

[muokkaa] Elämäkerta

Calawayn vanhemmat ovat Frank ja Catherine Calaway, ja hänellä on neljä veljeä David, Michael, Paul ja Timothy. Hän valmistui vuonna 1983 Waltrip High School, jossa hän pelasi koripalloa .[3] Calaway meni naimisiin Jodi Lynnin kanssa 1989, ja he saivat pojan Gunnerin 1993, mutta avioliitto päättyi eroon 1999. Calaway tutustui toiseen vaimoonsa Saraan WWF nimikirjoitus-tilaisuudessa San Diegossa.[4] He avioituivat St. Petersburgissa Floridassa 21. heinäkuuta 2000. Heillä on kaksi yhteistä tytärtä Chasey (2002) ja Gracie (2005).[5]

Häälahjaksi Saralle Calaway tatuoitutti vaimonsa nimen kaulaansa ja on sanonut, että se on ollut tatuoinneista kaikkein kivuliain. Tatuointi poistettiin 2007 kaikista WWE:n kuvista, joissa Undertakerin kaula näkyi. Undertakerilla on muitakin tatuointeja, kuten haudankaivaja, kalloja, linna ja taikuri. Niskaan hänellä on tatuoituna tanssiva luuranko, ja vatsassa lukee BSK Pride,[6] joka on lyhennys sanoisat Bone Street Krewe.[7]

Showpainin lisäksi Calawaylla on muitakin harrastuksia. Hän kerää Harley-Davidson ja West Coast Choppers -moottoripyöriä. Hän osti ensimmäisen uuden moottoripyöränsä voitettuaan Hulk Hoganin the WWF:n mestaruusottelussa 1991 Survivor Seriesissa. Calawaylla on myös West Coast Choppersin perustajan Jesse Jamesin hänelle rakentama pyörä. Hän ihailee Nick Cavea ja tämän yhtyeitä (The Birthday Party ja The Bad Seeds). Hän kuuntelee myös yhtyeitä ZZ Top, AC/DC, Kiss, Black Sabbath, Guns N' Roses, Metallica, Iron Maiden ja Black Label Society. Calaway pitää myös kantri ja blues-musiikista.

Innokkaana nyrkkeilijänä Calaway oli kantamassa Yhdysvaltojen lippua johtaessaan Pacquiaotiimiä kehään Pacquiaon ja Velázquezin väliseen otteluun vuonna 2005.[8] Asian vahvisti toinen showpainija Batista Filippiinien television uutishaastattelussa. Calaway ihailee myös Mixed Martial Arts ja on ollut katsomassa Ultimate Fighting Championship -ottelu iltoja.

Hän on siirtynyt kiinteistöalalle Scott Everhartin kanssa. Calaway ja Everhart saivat valmiiksi 2,7 miljoonaa dollaria maksaneen rakennuksen Lovelandiin Coloradooon. Ylellisiä toimistotiloja sisältävä rakennus on nimeltään "The Calahart", yhdistelmä heidän sukunimistään. Calaway on todennut, että julkisuus on auttanut häntä kiinteistöbisneksessä, ja hänen on siteerattu sanoneen myös "ei se tietenkään ratkaise sopimuksen tekoa, mutta ihmiset juttelevat mielellään kanssani. Tutustumme helposti uusiin ihmisiin, jotka tietävät mistä on kyse".[9]

Calaway on perustanut eläinsuojelun edistämiseksi rahasto Texas A&M -yliopiston eläinlääketieteen opetussairaalaan suurten koirarotujen hoitamisen rahoittamiseksi.[10] Hän perusti rahaston 2004 kuolleen rakkaan mastiffinsa Zeuksen muistoksi.

[muokkaa] WrestleMania -voitot

The Undertaker on voittanut jokaisen ottelunsa WWE:n isoimmassa pay-per-viewissä, WrestleManiassa. Painijat jotka Undertaker on voittanut tällä voittoputkella ovat:

  1. Jimmy Snuka (WrestleMania VII, 1991 – single-ottelu) (selätys)
  2. Jake "The Snake" Roberts (WrestleMania VIII, 1992, single-ottelu) (selätys)
  3. Giant Gonzáles (WrestleMania IX, 1993, single-ottelu) (Diskaus)
  4. King Kong Bundy (WrestleMania XI, 1995, single-ottelu) (selätys)
  5. Diesel (WrestleMania XII, 1996, single-ottelu) (selätys)
  6. Sycho Sid (WrestleMania XIII, 1997, single-ottelu WWF-mestaruudesta) (selätys)
  7. Kane (WrestleMania XIV, 1998, Inferno-ottelu) (Selätys)
  8. The Big Boss Man (WrestleMania XV, 1999, Hell in a Cell -ottelu) (selätys)[Ottelun jälkeen Undertaker ´´hirtti´´ The Big Boss Manin häkin kattoon]
  9. Triple H (WrestleMania XVII, 2001, Single-ottelu) (selätys)
  10. Ric Flair (WrestleMania XVIII, 2002, No Disqualification -ottelu) (selätys)
  11. A-Train ja Big Show (WrestleMania XIX, 2003, Handicap-ottelu) (selätys)
  12. Kane (WrestleMania XX, 2004, single-ottelu) (selätys)
  13. Randy Orton (WrestleMania XXI, 2005, single-ottelu) (selätys)
  14. Mark Henry (WrestleMania XXII,2006, casket-ottelu) (arkkuun sulkeminen)
  15. Batista (WrestleMania XXIII,2007, single-ottelu World Heavyweight-mestaruudesta) (selätys)
  16. Edge (WrestleMania XXIV, 2008, single-ottelu World Heavyweight-mestaruudesta) (luovutus)
  17. Shawn Michaels (Wrestlemania XXV), 2009, single-ottelu (selätys)
  18. Shawn Michaels (WrestleMania XXVI), 2010, Takerin Mania putki vs. Michaelsin ura (selätys)

[muokkaa] Painissa

Tombstone Piledriver

Lopetus- ja nimikkoliikkeet

  • Head-Hand Clock (Undertaker ei käytä liikettä enää)
  • Heart Punch (WCW:ssä)
  • Iron Claw (1995)
  • Flying Clothesline
  • Running Big Boot
  • Running DDT
  • Running Leg drop
  • Throat Thrust
  • Snake Eyes
  • Old School

Managerit

Lempinimiä

  • The Advance Man for Grim Reaper
  • The American Bad Ass
  • Big Evil
  • The Deadman
  • Deadman, Inc.
  • Demon Of Deathvalley
  • The Emissary of Death
  • The Lord of Darkness
  • The Man from the Dark Side
  • The Master of Pain
  • The Minister of Darkness
  • The Pale Destroyer
  • The Phenom
  • The Prince of Darkness
  • The Yardstick
  • 'Taker

Tag Team

[muokkaa] Mestaruudet ja saavutukset

Pro Wrestling Illustrated

  • PWI sijoitti hänet sijalle #21 500:sta PWI:n vuoden parhaat painijat 2003 -listalla.
  • PWI vuoden feud, The Undertaker vs. Ultimate Warrior (1991)
  • PWI vuoden ottelu, The Undertaker vs. Mankind (1998)

United States Wrestling Association

  • USWA Unified World Heavyweight mestari (1)
  • USWA Texas Heavyweight mestari (1)

World Wrestling Federation / Entertainment

  • World Heavyweight Champion (3)
  • WWF/E mestari (4)
  • WWF Hardcore mestari (1)
  • WWE World Tag Team mestari (6) (kerran Stone Cold Steve Austinin kanssa, kaksi kertaa Big Show:n kanssa, kerran The Rockin kanssa ja kaksi kertaa Kanen kanssa)
  • WCW Tag Team mestari (1) (Kanen kanssa)
  • WWE Royal Rumble -voittaja 2007.

Wrestling Observer Newsletter

  • Wrestling Observer Newsletter Hall of Famen jäsen (inducted: 2004)
  • Viiden tähden ottelu: Shawn Michaelsia vastaan (WWF In Your House: Bad Blood, 05.10.1997, Hell in a Cell

[muokkaa] Lähteet

[muokkaa] Aiheesta muualla

 

Powered by MediaWiki
Wikimedia Foundation